Ottmar in Daventria

Welkom bij Hotel in het huis van Deventer en Ontbijtbar Betti. Bij ons is kunst de manier om te vertellen wie we zijn. Dat zie je terug in onze kamers, in ons restaurant, in wie we zijn.

Kijk voor onze kamers maar eens verder op deze website en kom een keer genieten van een lekker en lokaal ontbijt bij Betti. Dagelijks tussen 08.30u en 12u.

We hebben ook heerlijke take away ontbijtjes die je kunt afhalen of die we bezorgen. Informeer op +31 6 38373773 of bestel via Uber Eats.

Maar je bent natuurlijk nieuwsgierig naar deze beelden voor ons pand. Zullen we iets vertellen over Ottmar Horl?

 

Ottmar Horl

… is een Duitse kunstenaar. Hij bereikte wereldwijde bekendheid met zijn grootschalige projecten in openbare ruimtes waarbij hij een beeld, zoals de engel, astronaut en de man met de verrekijker in grote aantal maakt. Hij plaatst ze vervolgens op bijzondere plekken zoals bij kerken, regeringsgebouwen of in parken. De bezoekers krijgen hierdoor een nieuwe kijk op een voor hen bekende plek. Door de beelden na afloop van een expositie te verkopen wordt de kunst relatief goedkoop en voor iedereen bereikbaar.
Wij zijn het helemaal met hem eens. Met kunst kun je mensen anders naar een plek laten kijken. Daarom hebben we drie beelden van Ottmar Horl voor ons hotel geplaatst.
Ze staan niet voor niets op deze plek. Kijk maar eens naar boven. Ze staan alle drie onder een zogenoemd medaillon waarop vroegere bewoners van ons pand, sinds 1485 een Latijnse School, staan weergegeven. En ze zijn onze moderne reactie op het verleden en passen bij de medaillon waaronder ze geplaatst zijn.

Engel

Onze engel uit de serie ‘guardian angels’, onze beschermengel, is er voor noodgevallen. Tijdens het normale leven moet iedereen op een verantwoorde manier handelen. De beschermengel mag alleen worden ingeschakeld als alle andere mechanismen die voor ons beschikbaar zijn als verstandige individuen hebben gefaald. En dan kan zij haar roeping vervullen.
Hoe mooi past ze bij Geert Groote. Hij nam zijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor de gewone mens. Hier op aarde en in zijn tijd. De mens laten lijden met de belofte van later een plekje in de hemel zoals de kerk in die tijd deed was niet zijn ding. Hij stierf zelf te jong in het jaar 1384 aan de zwarte pest. Wat hadden we hem graag onze guardian angel gegund.

Astronaut

Onze astronaut uit de serie Greetings! komt van een verre planeet om je te begroeten. Geef hem gerust een hand en stel jezelf voor. Vraag hem wie hij is, waar hij vandaan komt, wat hij meegemaakt heeft en wat zijn boodschap is. Misschien word je verrast.
Thomas a Kempis zou zeker verrast zijn. Hij heeft zijn leven gewijd aan de zoektocht naar Jezus en God. Een zilverkleurige astronaut zou hij zeker niet verwacht hebben, maar in zijn tijd wel omarmd hebben als het antwoord op al zijn vragen. Denken wij …

Man met verrekijker

Onze man met verrekijker uit de serie Weltanschauung houdt zijn omgeving goed in de gaten. Hij kijkt naar de kerk, naar het plein en naar jou. Kortom naar de wereld. Iets wat Thomas a Kempis als rector van de Latijnse School ongetwijfeld ook deed. Kijken naar de wereld, kijk wat je ziet en breng het over op je leerlingen. Die je natuurlijk ook in de gaten moet houden want ook in de middeleeuwen waren jongeren … jong!

 

Zelf ook een beeld?

Je kunt de beelden van Ottmar Horl bestellen bij Mud in May