Strijders voor vrijheid

Wie Hotel in het huis van Deventer bezoekt stapt de geschiedenis in. Niet in onze moderne design city lofts natuurlijk. Heel recente geschiedenis misschien.
Ons hotel zit in de Latijnse School aan het Grote Kerkhof. Ofwel het Hof van de Grote Kerk, de Lenuinus. Waar grootheden als Erasmus en Geert Groote hun talen leerden.
Vandaag is het binnen in ons restaurant ’t Lokaal gezellig en warm. Buiten op het Hof van de Grote Kerk is het echter winderig. Toch staat daar de geschiedenis ook centraal. Deze avond in ieder geval.
De mannen van Fraizle “more than music”, althans dat staat op hun vrachtwagen in rood-zwarte letters geschreven, strijden. Tegen de elementen en voor de geschiedenis. Nu zijn de gevallenen alleen nog maar de stoeltjes. Vanavond staan ze vast weer fier rechtop en zitten er stadgenoten op die hen die voor onze vrijheid vielen herdenken.

4 mei, 20.00u. Even stilte op het Hof van de Grote Kerk.

Vrijheid is niet vrijblijvend. Voor vrijheid moet gevochten worden. Daarom zijn de wapperende vlaggen, de rondvliegende stoeltjes en het omgevallen dranghek wel een mooie symboliek. En de vasthoudendheid van de mannen van Fraizle hoopgevend.

Wie de warmte zoekt in ons hotel en restaurant kan zich ook even verwarmen aan het gedachtengoed van onze oud student Erasmus. Verdraagzaamheid, wars van lege rituelen en huichelachtigheid. Door goed onderwijs voor ieder moesten gelovigen in staat worden gesteld de Bijbel en de geschriften van de kerkvaders zelf te lezen en te duiden. In alle vrijheid en zonder religieuze poortwachters.

Eigenlijk is het jammer dat we vanavond volgeboekt zijn. Ik had de mannen van Fraizle wel een warme overnachting gegund in een van onze heerlijke Auping Auronde’s. Als dank voor hun kleine bijdrage aan de strijd voor de vrijheid. Had Erasmus ook wel leuk gevonden denk ik.