Kats

Kats, betekenis in het Sallands: helemaal of totaal

Het was even niet mogelijk een blog te schrijven de laatste dagen. Dat zit namelijk zo. Wij hebben de horecazaak op de benedenverdieping van ons hotel weer in eigen hand genomen en samen met huiskunstenaars Albert en Paul en huisarchitect Ellen vorm gegeven. Bar eruit, ruimte, licht en iets festival-achtigs. Een nieuwe keuken verschijnt op de tekentafel en vol vertrouwen zak ik achterover. Ik hoor wel wanneer ik aan het werk kan.

Ik knikkebol even weg maar hoor dan opeens latjes, 7cm, IJssellandschap en red earth (een van de kleuren van onze huisstijl). Met een onrustig gevoel ga ik het weekend in.

Op maandagochtend vind ik mijzelf terug in de werkplaats van IJssellandschap. Van een restpartij hout zagen we 60 ruwbezaagde planken 100 latten, korten we ze 100 keer af op 2,22 meter, zagen we ze 100 keer op 7 cm breedte en schaven we ze 200 keer. Dan gaan de 100 latten op de aanhanger. Op dinsdag gronden we ze 100 keer dubbelzijdig en draaien ze daarvoor 400 keer. Op woensdagochtend lakken we ze 100 keer dubbelzijdig en draaien ze daarvoor nogmaals  400 keer. Op donderdag lakken we de 100 latten af waarvoor ze nog eenmaal 400 keer gedraaid moeten worden. Daarna leggen we ze 100 keer klaar voor Ivo die ze op de nieuwe keuken gaat bevestigen.

Op vrijdagochtend word ik vroeg wakker. De vingers van mijn rechterhand staan in de vorm van een lat van 7 cm breed en 2,22 meter lang. Een paar red earth spatten en een licht ontstoken middelvinger met een splinter IJsselhout complementeren het geheel. Een ibuprofen en mijn rechterhand gestoken onder twee kussens met mijn vermoeide hoofd die het geheel tot rust drukt zijn het gevolg.

Kats an de latten, in het Sallands betekenis helemaal of totaal dood en doodmoe.

 

Ik ben vandaag Kats an de latten.