E=MC2

Ik ben nooit goed geweest in wiskunde. Sinds de corona crisis is dat voor het eerst een probleem. De laatste maanden staat iedere middag om ongeveer 14.15u in het teken van cijfers. Besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-getallen en een reproductiegetal. Daarna duidende gesprekken met landgenoten die voor mij net zo onbegrijpelijk praten als ooit mijn wiskundeleraar sprak.

Vanmiddag heb ik na weer zo’n gesprek de bladblazer maar even gepakt. Om het alweer twee weken geleden leeggelopen terras schoon te blazen. Ik tel de blaadjes. 6500, 8000, meer dan 10.000. Het lijken wel besmettingen. Een flink aantal worden onder een auto gezogen en hebben het zwaar. U begrijpt het al. De meest weerbarstige worden door de wind recht terug in mijn gezicht geblazen. Dat zullen die reproductiedingen wel zijn dan.

Als ik denk dat ik klaar ben kijk ik om mij heen en zie dat mijn activiteiten weinig geholpen hebben door de aanwakkerende wind. Een Wuhan-briesje met grote gevolgen. Maar het zonnetje scheen en dat briesje heeft mijn hoofd weer lekker leeggeblazen.

Moet u ook maar eens doen als de wereld weer eens onbegrijpelijk is. Lekker bladblazen. Daar had mijn wiskundeleraar ook een formule voor; E=MC2. De relativiteitstheorie!

Die begreep ik dan blijkbaar weer wel …