Autoloze avondklok

Toen ik een jaar of acht was verkeerde ons land ook in crisis. Oliecrisis. De sjeiks in de woestijn hadden de oliekraan dichtgedraaid en onze benzine werd schaars.

Na ongetwijfeld lang debatteren over afnemen van vrijheden en hoe te handhaven besloot het kabinet Den Uijl tot autoloze zondagen. Dat was wat!

Ontheffingen waren natuurlijk nodig en wat een geluk. Mijn vader werkte bij de PTT, toen nog een eerzaam staatsbedrijf. Hij moest op zondagen telegrammen bezorgen en kreeg dus een ontheffing. Met alle buurtkinderen in onze oranje Ford Escort geladen reden wij over de lege wegen van Salland.

Het is weer crisis en nu wordt de nacht ons ontnomen. Wat zou ik nog graag weer eens over lege wegen rijden.

Terwijl ik op Rijksoverheid.nl de ontheffingenlijst doorneem besef ik dat een hotel een 24-uurs bedrijf is. Dus ik mag op pad in de avondkloknacht!

Ik beloof jullie ik zal het eerlijk spelen en alleen op pad gaan bij een onverwacht alarm of een gast in nood. Maar dan zal ik weer over de lege wegen van Salland rijden.

Helaas zit ik deze keer wel alleen in de auto. Het is corona- en geen oliecrisis. Maar ja, vroeger was natuurlijk alles beter!